Panters in EC finale na moeizame start

Boeckenberg - Benfica 34-15 (rust 16-10)

Verslag Dirk Poschet

Benfica dus, eerder onverwacht als tegenstander, een ploeg met weinig gestalte, met uitzondering van een heer.  De boodschap is de focus houden en de tegenstander in de eerste helft laten voelen dat deze wedstrijd te hoog is gegrepen.  Daarna kan de wedstrijd gecontroleerd met aandacht voor de toeschouwer worden uitgespeeld.

Als we de start van de eerste helft bekijken, lijken de opdrachten van Hans ook op die manier te worden ingevuld.  Jesse opent meteen de eerste aanval de score.  Nick krijgt er een tegen, maar is na de vakwissel dodelijk precies.  Met een 2 op 2 doet hij snel opnieuw de vak wisselen.  Benfica is niet meteen onder de indruk en tegen Davor scoren ze de aansluiter.  Een schot van Jarrett en een aflegger van Davor op Nick brengen ons 3 voor.  Even een tegenprik tegen Sara vanuit het achterveld, maar een schot van Jarrett en een vrijworp van Jesse volgen meteen.  Kruipt deze voorsprong in het hoofd van onze spelers ?  Feit is dat we veel kansen zien, maar weinig doelpunten in return krijgen.  Benfica profiteert om de kloof toe te rijden, 6-7.  Hans kan het niet meer aanzien en vertelt dit tijdens een time out ook aan de spelers.  Sara doorziet het uitwerken van Benfica, onderschept en uit die aanval schiet Jesse onze score terug op gang.  Nick knikt er eentje extra bij.  Nadat hij een strafworp tegenkrijgt, noopt Jesse met een strafworp en een inloper de coach van de tegenpartij tot een time out.  De kloof is geslagen en de focus blijft : Davor en Vero op schot zorgen voor ademruimte, 7-13.  Davor laat zich schuren in rebound, maar onhoudbare Jesse behoudt het verschil van aan de zijlijn.  Hij vergeet na de vakwissel even te verdedigen, wat direct door Davor wordt rechtgezet.  De laatste goal is voor Jesse van op de stip, na een strafworpfout op een inloper van Karen.

De speech van Hans tijdens de rust loog er niet om.  De eerste helft was niet goed : te weinig focus en te veel doelpunten van Benfica.  Aan onze 8 panters de opdracht : geen 5 doelpunten deze tweede helft !

De Portugezen ondervinden dadelijk wat dit wil zeggen.  Onze panters krommen de rug en gaan ditmaal wel voluit in verdediging en zetten aanvallend de posities neer.  Gevolg ?  In 10 min. slikken ze 7 doelpunten, zonder dat ze werkelijke kansen kunnen afdwingen.  De strafworp die ze dan mogen nemen is een echte cadeau, strikje inclusief.  Hoera, hierna maakt Nikki haar eerste doelpunt op het tornooi.  Een slechte pas op Nikki leidt het volgende doelpunt in, want de bal hobbelt naar verdediging en – sorry ik weet niet wie – heeft een verre pas naar Vero in huis om haar met 5 sec. op de schotklok te laten raak mikken, 11-25.  Benfica heeft het ondertussen wel begrepen en de in eerste helft zo drukke coach neemt nu een time out en begint daarna te wisselen.  Ook langs onze kant komen de wisselkaartjes boven en krijgen Joran, Lenke en Evy in de plaats van resp. Jarrett, Vero en Karen in de loop van deze helft hun speelminuten.

Wat de doelpunten in de tweede helft betreft werd alleszins voldaan aan de opdracht van de Hans.  De Portugezen werden in de tweede helft inderdaad op 5 doelpunten gehouden, wat hun ietwat overhaast en lichtelijke overdreven enthousiasme van de eerste 30 min. grondig fnuikte.  Een ding hebben we vandaag wel gezien : een zeer accuraat schietende Jesse.  Toch en misschien juist door de eerste helft speurde ik weinig uitbundigheid bij de spelers.  Het was zelfs eerder rustig in de bus op de weg naar het hotel.  Of is het nu echt focus op morgen ?

SPLT0180.JPG

Geschreven door: Peter D'hollander - Gepubliceerd op: 15/02/2012