Niks nieuws onder de zon (?)

De eerste zes weken van de korfballeague zitten er op. Tijd voor een korte onderbreking rond de eindejaarsfeesten. Degenen die korfbal niet kunnen missen kunnen in de tussenperiode terecht op het Supervisions korfbalgala van Hoboken2000 in het Boeckenberg Sportcenter waar onder andere Boeckenberg, Sikopi, Meeuwen en Riviera aantreden. Wie er een langere trip voor over heeft kan ook naar de Challenge in Rotterdam waar de Diamonds spelen.

Na zes speeldagen hebben we ook even tijd om een korte round-up te maken. Op het eerste zicht niks nieuws onder de zon. In de topleague staan de protagonisten van de vorige jaren, Scaldis en Boeckenberg op kop. Geen verrassing dus. Wie er eerste of tweede staat maakt eigenlijk niet zo veel uit. Enkel de tegenstander in Herentals kan verschillen. De echte prijs wordt in de Lotto Arena uitgedeeld. Het volgende deel van de rangschikking, het groepje van drie, dat voor de andere twee kruisfinaleplaatsen strijdt, is wel verrassend te noemen. Kan de aanwezigheid van Voorwaarts nog min of meer normaal zijn, dan zijn de andere twee Meeuwen en Kwik niet degenen die de meesten zullen aangeduid hebben als kandidaat kruisfinalisten. Het is nu al duidelijk dat met de twee nieuwkomers in de league zal rekening moeten gehouden worden. Hoe ver ze zullen komen is nu nog koffiedik kijken maar een simpel ticketje retour zit er niet in. Dat betekent ook dat de situatie voor de drie andere ploegen Sikopi, Borgerhout/GW en Riviera er niet zo rooskleurig uit ziet. Sikopi staat van de drie er het best voor. Ze staan al iets dichter bij de top vijf dan bij de bodem. Borgerhout/GW en Riviera, vorig seizoen nog allebei in de kruisfinale, zullen dringend punten moeten gaan pakken, want ze staan dichter bij een alles-of-niets wedstrijd in de Lotto Arena of zelfs rechtstreekse degradatie dan een wedstrijd in Herentals.

In de topschutterslijsten zijn er minder onverwachte zaken. Bij de heren bestaat de top drie uit Bart Cleyman , David Peeters en Jesse De Bremaeker. Hier ontbreekt enkel Mitch Lenaerts, maar dat heeft vooral te maken met het feit dat die nog maar vier van de zes wedstrijden meespeelde. Bij de dames maakt het Voorwaarts trio Julie Caluwé , Annick Dekeyser en Annelies Vandenberghe al een tijdje de dienst uit. Daar is het aantal doelpunten van Julie Caluwé, dertig tot nu toe – of vijf per wedstrijd - , uitzonderlijk. Zeker als je er rekening mee houdt dat de vorige topschutters afklokten op 45 en 43.

In de promoleague, waar we voor het eerst twee dalers uit de topleague aan het werk hebben, is AKC volop aan zijn terugkeer aan het werken. Nog altijd zonder verliespunten en met een gemiddelde van 26 doelpunten per wedstrijd zijn de troepen van Luc Tossens goed bezig om na een jaartje vagevuur volgend seizoen terug in de korfbalhemel aan te treden. De strijd om de tweede plaats is iets minder spannend dan vorig jaar. Voorlopig wordt die beperkt tot Minerva, de andere daler, een Vobako. Haalt het jong geweld uit de Kempen nog eens de Lotto Arena ? De strijd onderaan is van een ander allooi. De vijf resterende ploegen staan immers met een speling van amper drie punten. Iedereen kan hier van iedereen winnen. Het hangt enkel van de vorm van de dag af. Het beloven nog spannende dagen te worden.

Hier is het moeilijk de topschutterslijsten te vergelijken met vorige jaren. Voorlopig makne bij de heren Kevin Cramm (Minerva) en de broertjes Van Hoof Jens en Bo van AKC de dienst uit bij de heren.

Bij de dames is dit weggelegd voor Sofie Van Kerckhoven (Temse) , Steffi Peeters (AKC) en Marion Fuss (Minerva).  De top 2 van de dames moet hier niet onderdoen voor de heren , want ze staan op 4 en 6 in de overall top. De knappe  prestatie van Steffi Peeters valt op. Zij is de enige die zo hoog gerangschikt staat zonder strafworpdoelpunten.

Geschreven door: Peter D'hollander - Gepubliceerd op: 22/12/2011