Een tussenbalans

We zijn nu vier speeldagen ver in de korfballeague en de eerste tendensen beginnen zich af te tekenen. In de topleague scheiden 3 teams zich af van de rest. Landskampioen Boeckenberg nog steeds ongeslagen, Scaldis dat op 1 punt volgt en Voorwaarts dat ook nog niet verloor maar wel al twee maal gelijk speelde. Voor de Panters,  in volle voorbereiding voor de Europacup eind januari in Warschau, staan er de volgende twee weken ook twee belangrijke wedstrijden op het programma. Eerst wordt nu zaterdagavond Voorwaarts partij gegeven. Een week later is Scaldis aan de beurt. Dit kunnen voor coach Hans Leeuwenhoek twee waardemeters worden om te zien hoe het met zijn team staat. Voorwaarts moet zaterdag wel de geel geschorste Wim De Decker missen. Dat zal wel een verschil maken, want Wim was de laatste weken vrij sterk bezig. Scaldis en Voorwaarts nemen het elk om beurt dan nog op tegen Borgerhout/GroenWit. Voor we aan de kerstvakantie beginnen zullen we al een goede kijk hebben op de top van de rangschikking.

De volgende twee ploegen in de tabel zijn Meeuwen en Kwik. Beide nieuwkomers hebben na vier speeldagen vier punten. Dat zijn er al meer dan de rechtstreekse dalers van de vorige seizoenen behaalden. De volgende twee speeldagen nemen ze het op tegen ploegen die lager dan hen staan en tegen elkaar. Nu zal moeten blijken of ze na Nieuwjaar omhoog dan wel omlaag dienen te kijken. Ze hebben er beiden wel de goede spelers voor.

Onderaan de rangschikking staan ploegen die we eerder op de kruisfinaleplaatsen verwachtten. Sikopi tovert het frisse spel van de vorige jaargangen (nog) niet op de vloer, al zal de afwezigheid van een Lars Matheysses daar zeker voor iets tussen zitten. Borgerhout/GW sukkelt nog met de naweeën van een slechte veldstart en zette trainer Dirk Moreel aan de deur. Ondanks een aantal nieuwe jonge talenten slaat ook hier de motor niet aan. En wat dan gezegd van Riviera. Het gemis van een fitte Mitch Lenaerts , samen met de kwetsuur van Nick Janssens maakt dat de paarse wolven momenteel wat power te kort komen. Al waren ze vorig weekend wel dicht bij een stuntzege tegen Scaldis. Kan het team van coach Van Vloten tijdig de bakens verzetten en zo de stunt van twee seizoenen geleden herhalen om alsnog in extremis de kruisfinales te halen? Daarvoor zullen dringend punten behaald moeten worden. Misschien al nu zaterdag tegen Meeuwen.

In de promoleague maken de beide zakkers van vorig jaar de dienst uit. Ze staan al afgescheiden aan de leiding. AKC heeft een puntje voor omdat Minerva gelijk speelde tegen Ganda. Dit weekend bekampen ze ieder nog een ploeg uit de onderste helft van de rangschikking (AKC tegen Verde en Minerva tegen Putse). De week nadien spelen ze tegen elkaar.  Ook hier weten we dus tegen het eindejaar meer.

Onder deze twee leiders volgen de andere zes ploegen binnen een marge van 2 punten. Afgaande op de resultaten van de al gespeelde wedstrijden durven we te denken dat deze groep spoedig in twee zal splitsen. Vobako kwam net iets te kort tegen de twee toppers maar zal zich ons inziens makkelijk kunnen handhaven. Beide Oost-Vlaamse teams Temse en Ganda ook. Temse dankzij het aanwezige talent, de sterke dames en het vrank en vrije spel. Ganda door de ervaring en routine in de ploeg al lijken ze wat wispelturig. Blijven over Putse , Verde en ASKC. Gaan zij onder hun drieën uitmaken wie degradeert en wie tegen nummer 2 uit Hoofdklasse 1 om het behoud mag spelen ? Of slagen ze er in punten te pakken bij de voorgaande drie en zo deze ook in moeilijkheden te brengen ? Veel zal afhangen van de vorm van de dag. Ook in de promoleague blijft het op alle fronten spannend.

Geschreven door: Peter D'hollander - Gepubliceerd op: 7/12/2011