Dit weekend begint het

Bijna een jaar geleden werd de hervorming van de competitiestructuur goedgekeurd op de Bijkomende Algemene Vergadering. Na vele vergaderingen en hard werk op alle niveaus is de Topkorfballeague een feit. Zaterdagavond om 20u30 wordt met Boeckenberg - Riviera de inworp van de league gegeven.

Wie zal op 13 maart 2010 de kruisfinales spelen? Wie moet al na één seizoen de topleague verlaten en wie zal met de 2de van de promoleague strijden om het behoud. Om al deze vragen te kunnen beantwoorden is het nog even koffiedik kijken. Het eerste gedeelte van de veldcompetitie heeft al laten uitschijnen dat de top 8 wel degelijk de top 8 is. Maar hoe liggen de onderlinge waardeverschillen echt? Het Begotornooi van vorige week heeft hierin niet echt uitsluitsel kunnen brengen. Laat ons toe even alle teams te overlopen.

Landskampioen Boeckenberg verloor in Davor Duronjic een van zijn grote smaakmakers aan het Nederlandse PKC. Tijdens de veldcompetitie dienden ze korfbalster van het jaar Veronique Biot wegens een kwetsuur te missen, maar ondertussen is Vero hersteld en zeker nog fris genoeg om in de league te schitteren. De Panters maken er geen geheim van dat het behalen van een vierde landstitel, samen met de Europacup in Herentals hun hoofddoelen van dit seizoen zijn. Geen kruisfinale halen is voor de Boeckenbergaanhang zeker geen optie.

Verliezend finalist Scaldis wisselde op het veld goede met minder goede prestaties af. Ook op het Bego tornooi had het team van Bart Cleyman het bij momenten moeilijk om een voorsprong te handhaven. We zijn er echter zeker van dat de veldkampioen ook nu een van de smaakmakers van de league zal worden.

Sikopi werd vorig seizoen tot ieders verrassing reekswinnaar en kruisfinalist. Na het eerste deel van de veldcompetitie staan de Pioniers slechts vierde. Het jonge team van coach Guy Junes zal deze keer door niemand nog onderschat worden, maar de afgelopen week lieten ze wel zien klaar te zijn voor de league. Halen ze dit seizoen terug een kruisfinaleplaats?

Voorwaarts kwam ongeslagen uit het veld. Deze week dienden ze echter zowel in Scaldis als Sikopi hun meerdere te erkennen. Ook tegen Meeuwen werd maar met het kleinste verschil gewonnen. De Elsdonkers zijn nochtans de laatste jaren niet uit de kruisfinales weg te denken geweest. Kan Frank Hardies zijn team ook in de zaal laten schitteren? Veel zal afhangen van de kracht langs dameszijde.

En wat dan te denken van AKC en Riviera. Beiden liepen ze vorig seizoen om diverse redenen de kruisfinales mis. Wat wordt het deze keer? Het sterk verjongde AKC moet het doen zonder Cindy Van Autreve en Dave Cools, maar heeft met Nick Janssens en Jari Hardies nieuwe goudhaantjes in de ploeg. Ook langs dameszijde doen de youngsters het uitstekend. Tel er nog de ervaring van ouwe trouwe Kurt de Meester bij en de rood-witten kunnen het iedereen moeilijk maken.

Wie Riviera zegt, zegt Mitch Lenaerts. De tweevoudige korfballer van het jaar baalde als een stekker omdat hij vorig jaar niet kon schitteren in Herentals. Als Mitch zijn dagje heeft zijn er weinig teams die hem en Riviera kunnen stoppen. Anderzijds ligt aan de afhankelijkheid van Lenaerts echter ook de zwakte van Riviera. Tijdens het Bego tornooi kon teamgenoot Wesley Ravays hem bijhouden als topschutter. Kan Wesley dit echter een ganse competitie volhouden?

Blijven nog Kwik en Borgerhout. Beiden werden vorig seizoen probleemloos vierde in hun reeks. Dit seizoen zullen ze echter bij de top zes moeten eindigen om niet minstens tot een beslissingswedstrijd veroordeeld te worden. Kwik kon op het veld al eens stunten tegen Scaldis en had geen problemen met de lager geklasseerde zwakkere broertjes. Borgerhout won wel 2 maal van Sikopi maar had meer dan eens last om punten te halen tegen de lagere ploegen. Maar de zaal is het veld niet, al denken we dat de zowel de Zebra’s als de Bijtjes zichzelf zullen moeten overtreffen om de onderste plaatsen in de rangschikking te vermijden. Toch zien we niemand in deze topleague puntenloos eindigen.

Geschreven door: Peter D'hollander - Gepubliceerd op: 10/11/2009